aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kremowy żurek z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak przygotowany krem żurkowy podaję z gorącymi chrupiącymi grzankami, lub w wersji tłustej ze skwarkami.

Kremowy żurek z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowy żurek z grzankami

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowy żurek z grzankami
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby całe były nią przykryte. Do wody dodajemy sól i kucharek i całość doprowadzamy do zagotowania. Marchewki i pietruszkę obieramy i myjemy. Marchew kroimy w kosteczkę natomiast pietruszkę w plasterki. Kawałek selera również obieramy i myjemy. Warzywa dorzucamy do gotujących się ziemniaków i całość gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie, wówczas wlewamy żur z butelki i dokładnie mieszamy. Dodajemy majeranek i gotujemy ok. 3 minuty. W tym czasie w kubku mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wody, wlewamy ją do żurku. Dokładnie mieszamy żurek i nadal gotujemy go. Ząbki czosnku obieramy i dorzucamy do żurku. Następnie z zupy wyjmujemy wszystkie warzywa i miksujemy je na papkę. Papkę przekładamy do żurku i dokładnie mieszamy krem. Kromki chleba tostowego kroimy w drobna kosteczkę i przesmażamy do zrumienienia. Ciepły krem żurkowy przelewamy do miseczek i na wierzch wykładamy gorące chrupiące grzanki. 
Kremowy żurek z grzankami
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości.
Kremowy żurek z grzankami
Do miękkich warzyw wlewamy żur, dodajemy majeranek i ząbki czosnku. mieszamy i chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy mąką i śmietaną.
Kremowy żurek z grzankami
Warzywa dokładnie miksujemy blenderem i ponownie przekładamy do żurkowej wody, dokładnie mieszamy.
Kremowy żurek z grzankami
Kromki chleba tostowego kroimy w drobna kosteczkę i przesmażamy do zrumienienia. Podajemy z kremem z żurku.