Sposób przygotowania:
Kremowy żurek z grzankami
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby całe były nią przykryte. Do wody dodajemy sól i kucharek i całość doprowadzamy do zagotowania. Marchewki i pietruszkę obieramy i myjemy. Marchew kroimy w kosteczkę natomiast pietruszkę w plasterki. Kawałek selera również obieramy i myjemy. Warzywa dorzucamy do gotujących się ziemniaków i całość gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie, wówczas wlewamy żur z butelki i dokładnie mieszamy. Dodajemy majeranek i gotujemy ok. 3 minuty. W tym czasie w kubku mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wody, wlewamy ją do żurku. Dokładnie mieszamy żurek i nadal gotujemy go. Ząbki czosnku obieramy i dorzucamy do żurku. Następnie z zupy wyjmujemy wszystkie warzywa i miksujemy je na papkę. Papkę przekładamy do żurku i dokładnie mieszamy krem. Kromki chleba tostowego kroimy w drobna kosteczkę i przesmażamy do zrumienienia. Ciepły krem żurkowy przelewamy do miseczek i na wierzch wykładamy gorące chrupiące grzanki.