Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczny żurek który podany z grzankami znika w kilka chwil :) Rodzinka zawsze prosi o dokładkę :) Polecam :)

Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami

 

 

  • grzanki:
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski wkładamy do garnka, zalewamy woda około 2,5 l i gotujemy wywar. Wyciągamy dwie kiełbaski, dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do pół miękkości warzyw, zalewamy żurkiem. Dwie kiełbaski obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majeranek - gotujemy do miękkości warzyw. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę wraz z boczkiem - podsmażamy na oleju na złoto.Przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę. Na patelnie rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb i podsmażamy na złoto grzanki.Żurek podajemy z kiełbaską podsmażonym boczkiem i grzankami.
Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami
Etap 1 warzywa obieramy i kroimy w kostkę
Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami
Etap 2 na kiełbaskach gotujemy wywar dodajemy warzywa i czosnek
Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami
Etap 3 zalewamy żurkiem i doprawiamy zupę
Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami
Etap 4 na patelni przygotowujemy smażonkę