Sposób przygotowania:
Żur z grzanką i wkładką kiełbasy
Marchewkę, pietruszkę obieramy ze skórki i drobno siekamy. Czosnek obieramy z łupin i siekam na drobno. Kiełbasę swojską grubą kroimy w plastry ok 0,5 cm. U mnie wyszło 7 plastrów. Do 1,5 litra wody wkładamy warzywa z czosnkiem i kiełbasą dodając liść laurowy i ziele. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy zakwas na żur. Ja miałam ze sklepu, bo domowy się skończył. Dodaję przyprawy: wegetę i pieprz. Mąkę mieszam ze śmietaną i zaprawiam żurek. Grzankę robię z kanapki chleba przennego, odcinam skórki i kroję je na kosteczki smażąc na suchej patelni, a środek z kanapki z jednej strony smażę, po czym obracam i dodaję ser. Do bulionówek Nakładam plaster kiełbasy (na dno), chochlę czystego żurku i grzankę z serem + grzanki ze skórki.