ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Żur z grzanką i wkładką kiełbasy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny żurek z wkładką dużego plastra kiełbasy i grzanką z serem

Żur z grzanką i wkładką kiełbasy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żur z grzanką i wkładką kiełbasy

 

  • 30 dag kiełbasy swojskiej grubej
  • 500 ml zakwasu na żur
  • marchewka
  • pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana 18 %
  • łyżka mąki
  • 1 łyżka wegety, pieprz
  • Na grzanki:
  • kromka chleba + plasterek sera

Sposób przygotowania:

Żur z grzanką i wkładką kiełbasy
Marchewkę, pietruszkę obieramy ze skórki i drobno siekamy. Czosnek obieramy z łupin i siekam na drobno. Kiełbasę swojską grubą kroimy w plastry ok 0,5 cm. U mnie wyszło 7 plastrów. Do 1,5 litra wody wkładamy warzywa z czosnkiem i kiełbasą dodając liść laurowy i ziele. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy zakwas na żur. Ja miałam ze sklepu, bo domowy się skończył. Dodaję przyprawy: wegetę i pieprz. Mąkę mieszam ze śmietaną i zaprawiam żurek. Grzankę robię z kanapki chleba przennego, odcinam skórki i kroję je na kosteczki smażąc na suchej patelni, a środek z kanapki z jednej strony smażę, po czym obracam i dodaję ser. Do bulionówek Nakładam plaster kiełbasy (na dno), chochlę czystego żurku i grzankę z serem + grzanki ze skórki.
Żur z grzanką i wkładką kiełbasy
Potrzebujemy marchewkę, pietruszkę, czosnek i cebulę.. o której zapomniałam prawie
Żur z grzanką i wkładką kiełbasy
Cebulę z czosnkiem siekamy na drobno aby sie rozgotowały i były raczej nie widoczne w zupie.
Żur z grzanką i wkładką kiełbasy
Kielbasę swojską grubą kroję na plastry, które będą tzw. wkładką żurkową
Żur z grzanką i wkładką kiełbasy
Marchewkę i pietruszkę siekam na drobne kawałeczki aby opadły na dno zupy po rozgotowaniu. Wtedy skladniki z warzyw przejdą do wywaru