Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Krewetki Kikkomana (Japonia)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Krewetki obrać i oczyścić. Wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić...

Krewetki Kikkomana (Japonia)

Składniki:

Krewetki Kikkomana (Japonia)

 

  • 12-14 dużych krewetek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • duża cebula, pokrojona w plasterki
  • łyżka świeżego imbiru, obranego ze skóry, pokrojonego w cienkie plasterki
  • mała zielona papryka, pokrojona w kawałki
  • mała czerwona papryka, pokrojona w kawałki

 

  • Sos:
  • 1/3 szklanki Sosu Sojowego Kikkomana
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • cebula-dymka dla dekoracji

Sposób przygotowania:

Krewetki Kikkomana (Japonia)
Krewetki obrać i oczyścić. Wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać cebulę, imbir, czosnek, krewetki i smażyć mieszając przez ok. 4 minuty. Dodać papryczki i smażyć przez 1 minutę. Sos wlać do garnka, dodać krewetki, gotować przez 5 minut.

Podawać z ryżem Basmati przybrane cebulką.

Tagi:

sosy krewetki