Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1038]

Krewetki po tajski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Azjatyckie smaki na talerzu - krewetki, makaron sojowy, kapusta pak choi, trawa cytrynowa, kolendra połączone w jedno pyszne i proste danie.

Krewetki po tajski

Składniki:

Krewetki po tajski

 

  • krewetki black tiger (mrożone) - 250 g
  • makaron sojowy - 200 g
  • kapusta pak choi - 2 sztuki
  • sos sojowy - 2-3 łyżki
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • kawałek żółtej papryki
  • orzeszki ziemne
  • kawałek trawy cytrynowej
  • pomidorki koktajlowe
  • olej
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Krewetki po tajski
Makaron sojowy zalewamy gorącą wodą i moczymy kilkanaście minut, następnie odsączamy. Kapustę pak choi kroimy na paseczki, czosnek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek, wrzucamy kapustę, smażymy, podlewając sosem sojowym.

Rozmrożone krewetki pozbawiamy pancerzyków i jelitek.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek, posiekaną trawę cytrynową, a następnie krewetki i paprykę żółtą, smażymy chwilę, solimy, doprawiamy pieprzem i chili.

Dorzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, kapustę pak choi, orzeszki ziemne.

Doprawiamy do smaku, dodajemy kolendrę. Mieszamy z makaronem i chwilę razem podsmażamy.