mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Makaron ryżowy po tajsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Lekka, zdrowa potrawa dla miłośników kuchni dalekiego wschodu. Mnie ona zachwyciła, lubię takie smaki.

Makaron ryżowy po tajsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron ryżowy po tajsku

 

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego nitki
  • 20 dkg krewetek
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 200 gram szpinaku mrożonego liściastego
  • 3 łyżki grzybów mun
  • 2 łyżki kiełków fasoli
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki do dekoracji
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy po tajsku
Paprykę myję i kroje na paski, przesmażam na patelni na oleju razem z pomidorkami, kiełkami i fasolą mun. Wykładam na talerz, i na tej samej patelni przesmażam szpinak, doprawiam go solą, pieprzem. Makaron ryżowy przekładam do miski i zalewam go gotującą wodą.Odstawiam na pięć minut i odcedzam. Krewetki też przesmażam na patelni, dodaję ocet ryżowy, sos ostrygowy, rybny, sojowy. Makaron przekładam na miseczkę dodaję szpinak, krewetki, paprykę , krewetki z sosem. Albo mieszam wszystko na patelni i podaję.
Makaron ryżowy po tajsku
szpinak duszony na patelnii na oleju rzepakowym
Makaron ryżowy po tajsku
makaron ryżowy zalany gorącwa wodą i odcedzoy
Makaron ryżowy po tajsku
pomidorki koktaljowe i papryka czerwona rpzesmażona na patelnii