bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Szaszłyki po karaibsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Egzotyczne szaszłyki prawie jak na Karaibach.

Szaszłyki po karaibsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szaszłyki po karaibsku

 

  • 8 krewetek koktajlowych
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • liście salaty karbowanej
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 4 kapary
  • łyżka oleju sezamowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • listki bazylii tajskiej

Sposób przygotowania:

Szaszłyki po karaibsku
Połączyć sok z cytryny, pomarańczy, sos sojowy, brązowy cukier, olej sezamowy, posiekane listki bazylii tajskiej, kukurydzę i włożyć do tego krewetki i marynować przez 30 minut. Ananasa obrać. Sałatę porwać na kawałki. Wyjąc krewetki z marynaty i obsmażyć razem z ananasem na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej przez 3 minuty. Ananasa pokroić na kawałki. Na szpadki nadziać na przemian ananasa, krewetkę, ananasa i krewetkę, na górę dać po kaparze.Ułożyć na sałacie. Obsypać wyjętą z marynaty kukurydzą, skropić oliwą z oliwek i chilli. Udekorować bazylią tajską.
Szaszłyki po karaibsku