redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Multicooker - przepisy

Krewetki smażone z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Oryginalna, elegancka i pyszna przystawka. Krewetki smażone z czosnkiem na białym winie. To aromatyczne danie przygotowano w Multicookerze. Czas przygotowania: 3 minut. Czas w Multicookerze: 10 minut. Program: fry. Porcji: 2.

Krewetki smażone z czosnkiem

Składniki:

Krewetki smażone z czosnkiem

 

  • 200 g rozmrożonych i osuszonych krewetek
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 30 ml białego wina
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki smażone z czosnkiem
1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 8 minut i nacisnąć przycisk START.

2. Do misy urządzenia wlać olej, poczekać około 4 minut aż się dobrze rozgrzeje i dodać krewetki, po około minucie dodać czosnek i pieprz, całość przemieszać i po minucie dodać masło, poczekać aż się rozpuści i nabierze złotego koloru, równocześnie uważając aby się nie przypaliło. Na koniec dodać wino, odparować płyn przez około dwie minuty aby uzyskać sos. Posypać krewetki świeżą natką pietruszki i posolić.

3. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.

4. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

5. Krewetki podawać z rukolą, cząstką cytryny i świeżą bagietką.

Tagi:

krewetki