Krewetki tygrysie z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krewetki płuczemy w zimnej wodzie, następnie skrapiamy je cytryną. Na patelni podsmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i p

Krewetki tygrysie z patelni

Składniki:

Krewetki tygrysie z patelni

 

  • 250g krewetek
  • papryczka chilli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • pęczek natki z pietruszki
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • (opcjonalnie: pół szklanki białego wytrawnego wina)

Sposób przygotowania:

Krewetki tygrysie z patelni
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie, następnie skrapiamy je cytryną. Na patelni podsmażamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pokrojoną papryczkę chilli. Dosypujemy posiekaną natkę z pietruszki, doprawiamy świeżo-mielonym pieprzem i solimy. Dodajemy krewetki. Smażymy około 10 min. (aż krewetki będą miękkie, jeśli są w pancerzykach- smażą się chwilę dłużej)

Na patelnię możemy wrzucić ze dwa plasterki cytryny a na koniec dodać pół szklaneczki białego pół/ lub wytrawnego wina.

Tagi:

krewetki