Krewetkowe sakiewki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krewetki rozmrozić i odsączyć. Papier ryżowy należy włożyć między wilgotne ściereczki, żeby nabrał miękkości. Marchewkę i cukinię

Krewetkowe sakiewki

Składniki:

Krewetkowe sakiewki

 

  • papier ryżowy 10 arkuszy
  • 1 cukinia
  • 3 szt. Marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 20 szt. krewetek koktajlowych
  • 1 szklanka kiełek fasoli mung
  • sos sojowy
  • Pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki wina ryżowego
  • sól, pieprz
  • łyżka mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Krewetkowe sakiewki
Krewetki rozmrozić i odsączyć. Papier ryżowy należy włożyć między wilgotne ściereczki, żeby nabrał miękkości. Marchewkę i cukinię umyć, obrać i pokroić w słupki. Przełożyć na patelnię i podsmażyć bez tłuszczu. Podlać ¼ szklanki wody, oraz winem ryżowym i dusić aż płyn odparuje. Następnie dodać kiełki fasoli mung i doprawić do smaku imbirem, solą i pieprzem. Warzywa przełożyć na papier ryżowy i uformować sakiewki. Z pęczka szczypiorku wybrać 10 łodyg i sparzyć wrzątkiem. Sakiewki zawiązać sparzonym szczypiorkiem.

Do garnka nalać wodę i ustawić na nim naczynie do gotowania na parze. Gdy woda zawrze wsadzić do nadstawki sakiewki. Gotować przez ok. 10 minut. Sakiewki podawać z sosem sojowym.