katarzyna czerwińska

katarzyna czerwińska

Kucharz
[Przepisów: 13]

krokiety faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

przepis szybki i bardzo smaczny

krokiety faszerowane

Składniki:

krokiety faszerowane

 

  • 3/4kg ziemniaków
  • 3/4szkl.mąki
  • całe jajko
  • 6parówek
  • pół szkl.mąki do obsypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

krokiety faszerowane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zięminiaki zalać wrzątkiem,posolić,ugotować.przepuscić przez maszynke tak,aby spadały na posypaną mąką stolnicę.Dodać resztę mąki,jajko,zagnieść ciasto,utoczyć wałek i pokrojać go na 12kawałków.Parówki podzielić na pół,by tworzyły krotkie paluszki.Każdy zawijać w ziemniaczane ciasto,formując krokiety.W rondlu rozgrzać tłuszcz w takiej ilości,by krokiety pływały,a nie osiadały na dnie.Kłaść krokiety i smażyć-jak pączki-ze wszystkich stron na rumiano.Podawać wprost z patelni do jarzyny lub sałaty.