BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Krokiety jajeczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj podaję przepis na bardzo smaczne krokiety jajeczne, które mogą być ozdobą świątecznego stołu.Krokiety takie mogą być również podane do czerwonego barszczyku, albo jako smakowita przekąska. Pyszne na ciepło jak również na zimno.

Krokiety jajeczne Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Krokiety jajeczne

 

Sposób przygotowania:

Krokiety jajeczne
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać .

Mleko zagotować, do gotującego mleka stopniowo wlewać rozmieszaną mąkę cały czas mieszając aby nie była grudek.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w większą kostkę.

Do przestudzonego sosu beszamelowego dodać pokrojone jajka, doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku, dodać bułkę tartą i wymieszać.

Z masy formować krokiety, otaczać je w mące, rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Krokiety jajeczne
Mało rozpuścić ,dodać mąkę i dokładnie wymieszać
Krokiety jajeczne
Mąkę wlać do gotującego mleka wlewać stopniowo cały czas mieszając rozmieszaną mąkę
Krokiety jajeczne
Ugotowane jajka obrać i pokroić w większą kostkę
Krokiety jajeczne
Do beszamelu dodać gałkę muszkatołową sól do smaku oraz pokrojone jajka, dodać bułkę tartą i wymieszać
Krokiety jajeczne
Z masy formować kulki ,obtaczać w mące , jajku i bułce tartej
Krokiety jajeczne
Smażyć na rozgrzanym oleju

Tagi:

jajka danie