kara2871

kara2871

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Krokiety jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne smaży się 2 minuty

Krokiety jajeczne

Składniki:

Krokiety jajeczne

 

 

 

 

  • Beszamel

 

Sposób przygotowania:

Krokiety jajeczne
Sposób przygotowania Aby przygotować beszamel, podgrzej mleko, aż zacznie wrzeć. W małym rondlu rozpuść masło i wymieszaj z mąką. Starannie wymieszaj trzepaczką, aż mikstura stanie gładka i równomierna. Stopniowo wlej do niej mleko i dalej mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie grudki. Dopraw solą oraz gałką muszkatołową i, często mieszając, podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut do zagęszczenia. Zdejmij beszamel z ognia i pozostaw do częściowego ostudzenia. W małej miseczce roztrzep jajko ze szczyptą soli. Pozostałe 4 jajka włóż do rondla i obficie zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 9 minut. Następnie zanurz je w zimnej wodzie, co przerwie proces gotowania i ułatwi obieranie ze skorupek. Obierz jajka, pokrój je w centymetrową kostkę i połącz ze schłodzonym beszamelem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj z masy kulki. Obtocz je w mące, zanurz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w tartej bułce. Tak przygotowane krokiety włóż na rozgrzany na patelni olej. Przez około dwie minuty smażymy na złocisty kolor i odwróć je na drugą stronę. Wyjmij krokiety łyżką durszlakową i odcedź od tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem na stół dopraw do smaku.