Sposób przygotowania:
Krokiety na wielkanocny obiadCIASTO:
Mleko przelewamy do miski i dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Całość dokładnie miksujemy.
ETAP 2
Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany tłuszcz. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.
NADZIENIE:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy.
Tak przygotowane składniki nadzienia łączymy ze sobą.
ETAP 4
Na usmażone naleśniki wykładamy po 2-3 łyżki świątecznego nadzienia. Brzegi naleśników zawijamy do środka , po czym naleśniki rolujemy, formując krokiety.
ETAP 5
Tak uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety obsmażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem.
gusia1000