Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Krokiety po królewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podajemy je z ostrymi sosami,z surówkami lub do barszczu.

Krokiety po królewsku

Składniki:

Krokiety po królewsku

 

  • 1kg.pieczarek,
  • 20dag.szynki lub kiełbasy szynkowej,
  • 2-3 żółtka,
  • 10dag.żółtego sera,
  • 6łyżek bułki tartej,
  • sól,pieprz,
  • tłuszcz do smażenia,
  • tarta bułka do panierowania

Sposób przygotowania:

Krokiety po królewsku
Pieczarki trzemy na tarce o dużych otworach,smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu,odcedzamy,dodajemy do nich zmieloną lub drobniuteńko pokrojoną szynkę,starty żółty ser oraz żółtka.Doprawiamy pieprzem i solą dokładnie wyrabiamy.Z masy formujemy wałeczki o średnicy ok.2i1/2centymetra,kroimy na kawałki długości ok.10cm,obtaczamy je w tartej bułce.Smażymy na gorącym oleju z każdej strony do zarumienienia.