Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na Wigilię zawsze robię krokiety z kapustą i grzybami, ale już na Boże Narodzenie można pójść krok dalej i przyrządzić krokiety w innym stylu.

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

Składniki:

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

Naleśniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • odrobina oleju do smażenia (daję olej tylko pod pierwszego, resztę smażę bez tłuszczu)

Nadzienie

  • 200 g sera cheddar
  • 16 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

Panierka

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

Naleśniki

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy

Jajko lekko ubijamy, dodajemy mleko, wodę i mąkę, miksujemy do połączenia składników. Z ciasta smażymy 8 naleśników.

ETAP 2:

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką
Na każdy naleśnik wykładamy drobno starty ser

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wykładamy porcję na każdym naleśniku.

ETAP 3:

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką
Na starty ser kładziemy szynkę szwarcwaldzką

Następnie na środku kładziemy po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej.

ETAP 4:

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką
Naleśniki z nadzieniem formujemy w rulony

Zewnętrzne boki składamy do środka i zwijamy w rulon.

ETAP 5:

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

Gotowe panierujemy dwukrotnie w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

ETAP 6:

Krokiety z cheddarem i szynką szwarcwaldzką

Smażymy na oleju, na złoty kolor z każdej strony.