Sposób przygotowania:
Krokiety z serem żółtym i pieczarkamifarsz
Pieczarki obieramy i ścieramy na grubych otworach, przesmażamy na maśle tak długo aż odparuje cała wytworzona "woda". Na osobnej patelni przesmażamy cebulki pokrojone w drobną kostkę (również na maśle) - dodajemy do usmażonych pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ostudzonych pieczarek i mieszamy.
smażenie naleśników
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy ze szczyptą soli i mąką, stopniowo dolewając na przemian wodę i mleko (aby nie powstały grudki). Na koniec dodajemy pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką oraz dodajemy 2 łyżki oleju. Smażymy rumiane naleśniki.
robienie krokietów
Na każdym naleśniku rozkładamy kopiastą łyżkę farszu - składamy krokiety.
panierowanie
Jajka należy rozbełtać z mlekiem i doprawić pieprzem. krokiety panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy na rumiano (na wolnym ogniu, aby były dobrze rozgrzane w środku, a złociste i chrupiące z zewnątrz). Podajemy na ciepło.