izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśniki nie muszą być tylko na słodko, ich wytrawna wersja jest równie pyszna. Polecam spróbować krokiety z dodatkiem sera.

Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą

Składniki:

Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą

 

  • NALEŚNIKI:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Piwo 1 szklanka
  • Woda gazowana 1,5 szklanki
  • Mleko 1 szklanka
  • Jajko 1 szt.
  • Sól 1 płaska łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą
FARSZ: Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dodatkiem grzybów suszonych. Po ugotowaniu odcedzamy ją i przepłukujemy wodą i czekamy aż przestygnie. Następnie drobno kroimy kapustę i grzyby. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię cebulę, kapustę i grzyby. Przesmażamy i przekładamy do miski. Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy na rumiano. Przekładamy do miski z cebulą i kapustą. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i również przekładamy do miski z resztą składników. Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. NALEŚNIKI: Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy je. Dodajemy pozostałe produkty i miksujemy. Masa powinna być rzadka. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. Na jeszcze ciepłe placki rozkładamy farsz i składamy je w "kopertę". Na talerz wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta najpierw obtaczamy z każdej strony w jajku, a następnie w bułce tartej. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek i smażymy na rumiano z każdej strony.