Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 944]

Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania tych krokietów wykorzystałam mięso oraz warzywa, które zostały mi z gotowania rosołu. Po dodaniu świeżego szpinaku powstało pyszne danie.

Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem

 

  • 4 naleśniki
  • 400 gram ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie indyk, kurczak i wołowina)
  • ugotowana marchewka i kawałek selera
  • 100 gram świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 150 gram żółtego sera
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju.

Mięso obieramy dokładnie z kości i rozdrabniamy w rozdrabniaczu razem z gotowanymi warzywami.

Oczyszczony szpinak kroimy w paski i dodajemy do cebuli. Krótko podsmażamy, przez około minutę,

a następnie też rozdrabniamy.

Przekładamy masę do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Nakładamy farsz na naleśniki, posypujemy startym serem i zawijamy, formując krokiety.

Panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem
Mięso obieramy dokładnie z kości i rozdrabniamy w rozdrabniaczu razem z gotowanymi warzywami.
Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem
Oczyszczony szpinak kroimy w paski i dodajemy do cebuli. Krótko podsmażamy, przez około minutę, a następnie też rozdrabniamy.
Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem
Przekładamy masę do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Krokiety z gotowanym mięsem i szpinakiem
Nakładamy farsz do naleśników, posypujemy startym serem i zawijamy, formując krokiety.