Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Krokiety z grzybami leśnymi babci Zosi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jesienny smak mojego dzieciństwa, aromatyczne. chrupiące, wypełnione grzybami po brzegi krokiety babci Zosi, polecają się nie tylko do barszczyku :)

Krokiety z grzybami leśnymi babci Zosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z grzybami leśnymi babci Zosi

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z grzybami leśnymi babci Zosi
Przygotowania zaczynamy od farszu, grzyby obieramy, oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy je na niezbyt dużym ogniu 30 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy na niej posiekane w drobną kostkę cebule.

Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie dodajemy do niej grzyby i smażmy około 15 minut.

Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i miksujemy wszystko na gładką masę. Kiedy składniki się połączą dodajemy wodę gazowaną – miksujemy wszystko raz jeszcze i odstawiamy ciasto na 15 minut.

Po tym czasie patelnie skrapiamy oliwa i smażymy partiami naleśniki.

Na usmażone naleśniki nakładamy porcję przygotowanego farszu i zwijamy je w kopertę (można inaczej ). Każdy krokiet obtaczamy w rozkłóconym, posolonym i popieprzonym jajku, a następnie w bułce tartej.

Panierowane krokiety smażmy na złoty kolor na oleju lub maśle, serwujemy gorące np. z barszczykiem czerwonym.
Krokiety z grzybami leśnymi babci Zosi
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na maśle
Krokiety z grzybami leśnymi babci Zosi
Dodajemy obgotowane wcześniej, zmielone grzyby
Krokiety z grzybami leśnymi babci Zosi
Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe
Krokiety z grzybami leśnymi babci Zosi
Na gorącej patelni smażymy partiami cienkie naleśniki

Tagi:

krokiety