Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krokiety z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zawsze na Wigilię przygotowuje kilka krokietów z grzybami , bo świetnie smakują nawet odsmażone ma maśle i popite gorącym barszczykiem kiedy wracam, zziębnięta z Pasterki .

Krokiety z grzybami

Składniki:

Krokiety z grzybami

 

  • Farsz
  • 500 gram mrożonych grzybów ( u mnie zbierane jesienią i odłożone specjalnie na ta okazję opieńki )
  • 1 duża cebula
  • 1/3 kostki masła
  • Sól, pieprz
  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pozostałe
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z grzybami
Jajka ubijamy lekko z odrobiną soli, dodajemy stopniowo mąkę i wlewamy mleko i wodę mineralną – miksujemy aż ciasto będzie miało gładką konsystencję, odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie na patelni na 2 łyżkach masła podsmażamy na złoto cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebulka będzie ładnie zarumieniona przekładamy ją na talerzyk, a na patelni rozpuszczamy resztę masła. Kiedy masło się rozpuści dodajemy rozmrożone, opłukane i posiekane drobno grzyby – smażymy około 15 minut. Po tym czasie do grzybów dolewamy około 1 szklanki wody i dusimy grzyby do miękkości około 30 minut. Do uduszonych grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanego wcześniej ciasta smażymy naleśniki. Z usmażonych naleśników przygotowujemy krokiety. Na środku każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu po czym zwijamy je w rulon albo składamy w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor na oleju.