dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Krokiety z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Panierowane naleśniki z farszem kapuścianym. Smaczny dodatek do barszczu czerwonego lub czystych zup.

Krokiety z kapustą

Składniki:

Krokiety z kapustą

Nalesniki:

Farsz:

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • kminek
  • olej do smażenia

Panierka:

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą

Pierwszy etap:

Krokiety z kapustą
Kapustę dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Kapustę płuczemy. Następnie siekamy. Cebulę obieramy i siekamy.

Szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając.

Drugi etap:

Krokiety z kapustą
Porcję ciasta naleśnikowego wlewamy na patelnie i smażymy cienkie placki.

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnie i smażymy cienkie placki z obu stron na złoty kolor.

Trzeci etap:

Krokiety z kapustą
Krokiety obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Naleśniki smarujemy farszem kapuścianym. Zwijamy, podwijając końce placków do dołu. Panierujemy w rozbełtanych jajkach doprawionych solą i pieprzem do smaku oraz bułką tartą wymieszaną z otrębami.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do uzyskania złotej skorupki.

Smacznego!


Tagi:

danie krokiety