asiaows

asiaows

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Domowe krokiety z kapustą i grzybami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Farsz do Domowych krokietów z kapustą i grzybami robię dzień wcześniej(wieczorkiem)-najczęściej dwa różne :)

Domowe krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Domowe krokiety z kapustą i grzybami

 

 

  • Farsz:
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • ok.3 łyzki ketchupu,
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku.

 

  • Panierka:
  • jajka i bułka tarta,masło lub inny tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Domowe krokiety z kapustą i grzybami
Ciasto najszybciej jest przygotować mikserem.Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Z przygotowanego już ciasta smażymy naleśniki na blady kolor.Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę,następnie podsmażamy na patelni na maśle,kiedy się zeszkli wrzucamy ją do garnka.Kapustę pokroić , obgotować i dodać do cebuli.Pieczarki pokroić w niezbyt drobną kostkę(jak nie mam czasu to trę pieczarki na dużych oczkach tarki) i dodać do garnka.Wszystko wymieszać i dodać 3 łyżki ketchupu.Następnie farsz dusimy pod przykryciem ok.15 min.Później zdejmujemy pokrywkę i odparowywujemy nagromadzoną wodę.Robimy to na małym ogniu,stale mieszając.Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Farsz nakładamy na środek przygotowanych naleśników,2 boki łączymy do środka i zwijamy. Tak zrobione krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem .