Sposób przygotowania:
Krokiety z kapusta i grzybami
Farsz: Grzyby pluczemy i moczamy przez godzine w letniej wodzie, nastepnie gotujemy je do miekkosci w tej samej wodzie, przez godzine .Kapuste mozna przeplukac zimna woda, jesli jest mocno kwasna, a nastepnie gotujemy do miekkosci. Kapuste i grzyby studzimy, dobrze odsaczamy i drobno kroimy.
Cebule obrac, umyc, osuszyc i porkoic w drobniutka kosteczke. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc do zeszklenia cebulke z odrobina cukru. Do zeszklonej cebuli dodajemy kapuste, grzyby i przyprawy, chwilke smazymy. Próbujemy do smaku i doprawiamy, farsz musi byc pikantny i o wyraznym smaku.
Nalesniki: Jaja lekko roztrzepujemy. Make najlepiej jest przesiac przez sito, aby zapobiec wystapieniu grudek w ciescie. Do duzej miski dodajemy wszystkie skladniki tj. make, jaja, wode, mleko, sól, cukier i olej. Ubijamy calosc mikserem, do momentu polaczenia sie wszystkich skladników. Odstawiamy na 30 minut, aby ciasto odpoczelo.
Ciasto ma konsystencje gestej smietany. Gdyby jednak wydawalo nam sie zbyt geste, mozna dodac 2 lyzki plynu. Generalnie, przy uzyciu dobrej patelni teflonowej, nie ma potrzeby natluszczania patelni przed smazeniem nalesników. Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, z dodatkiem/lub bez kapki oleju smazymy nalesniki.
Za pomoca chochli do zupy nabieramy ciasto - w zaleznosci od wielkosci patelni - ok 3/4 lyzki i wlewamy na patelnie. Gdy ciasto nam sie lekko zrumieni, przerzucamy je przy pomocy drewnianej szpatki, przekladamy placek na druga strone i chwilke smazymy do zrumienienia. Smazymy z kazdej strony przez ok 1-2 minuty.
Usmazone nalesniki ukladamy jeden na drugim na duzym talerzu. Na nalesniki kladziemy farsz i rozsmarowujemy go równomiernie. Zalamujemy ciasno 2 konce nalesnika, a kolejne dwa zawijamy, tworzac rulon. Krokiety moczymy w rozbeltanych jajach (mozna do nich dodac odrobine vegety) i obtaczamy w bulce tartej. Kladziemy na rozgrzany tluszcz i smazymy na rumiano z obu stron.
Z podanych proporcji wychodzi ok 25 krokietów. Podawac z barszczem czerwonym.
Cebule obrac, umyc, osuszyc i porkoic w drobniutka kosteczke. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc do zeszklenia cebulke z odrobina cukru. Do zeszklonej cebuli dodajemy kapuste, grzyby i przyprawy, chwilke smazymy. Próbujemy do smaku i doprawiamy, farsz musi byc pikantny i o wyraznym smaku.
Nalesniki: Jaja lekko roztrzepujemy. Make najlepiej jest przesiac przez sito, aby zapobiec wystapieniu grudek w ciescie. Do duzej miski dodajemy wszystkie skladniki tj. make, jaja, wode, mleko, sól, cukier i olej. Ubijamy calosc mikserem, do momentu polaczenia sie wszystkich skladników. Odstawiamy na 30 minut, aby ciasto odpoczelo.
Ciasto ma konsystencje gestej smietany. Gdyby jednak wydawalo nam sie zbyt geste, mozna dodac 2 lyzki plynu. Generalnie, przy uzyciu dobrej patelni teflonowej, nie ma potrzeby natluszczania patelni przed smazeniem nalesników. Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, z dodatkiem/lub bez kapki oleju smazymy nalesniki.
Za pomoca chochli do zupy nabieramy ciasto - w zaleznosci od wielkosci patelni - ok 3/4 lyzki i wlewamy na patelnie. Gdy ciasto nam sie lekko zrumieni, przerzucamy je przy pomocy drewnianej szpatki, przekladamy placek na druga strone i chwilke smazymy do zrumienienia. Smazymy z kazdej strony przez ok 1-2 minuty.
Usmazone nalesniki ukladamy jeden na drugim na duzym talerzu. Na nalesniki kladziemy farsz i rozsmarowujemy go równomiernie. Zalamujemy ciasno 2 konce nalesnika, a kolejne dwa zawijamy, tworzac rulon. Krokiety moczymy w rozbeltanych jajach (mozna do nich dodac odrobine vegety) i obtaczamy w bulce tartej. Kladziemy na rozgrzany tluszcz i smazymy na rumiano z obu stron.
Z podanych proporcji wychodzi ok 25 krokietów. Podawac z barszczem czerwonym.
dusia30
Śliweczka
evita0007
luna
jovi
Wiola8
Natala1210
AnetaŚw
alicjab312