góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Doskonały dodatek do barszczu i nie tylko

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Składniki:

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

 

  • Ciasto na naleśniki

 

 

  • Ponadto:
  • gotowane mięso (może być z rosołu)
  • garść kapusty kiszonej
  • gotowana marchew, seler
  • trochę wywaru z warzyw,
  • sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk (może być suszony)
  • cebula

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Jeśli jest bardzo kwaśna przelać wodą. Mięso, kapustę i gotowane warzywa zemleć w maszynce do mięsa, dodać trochę wywaru z warzyw, sól, pieprz oraz roztarty w dłoniach lubczyk. Do masy mięsnej dodać pokrojoną w kostkę i zrumienioną na tłuszczu cebulkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wszystkie produkty przeznaczone na naleśniki łącznie z olejem, dobrze zmiksować, odstawić na co najmniej na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie odlać 2 chochelki do pojemnika, w którym będzie się panierować krokiety. Z reszty ciasta usmażyć naleśniki. Nakładać przygotowany farsz zwijając je.
Obtaczać każdy krokiet najpierw w odlanym cieście naleśnikowym, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.