Sposób przygotowania:
Krokiety z pieczarkami 7
Przygotować niezbędne składniki na krokiety. W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto naleśnikowe, w tym celu należy żółtka oddzielić od białek, następnie białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać do naczynia, wlać mleko, wlać wodę, dodać żółtka i połączyć dokładnie składniki miksując je do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać pianę z białek i wymieszać składniki. Patelnię rozgrzać, nabić słoninę na widelec i pocierać patelnię słoniną. Następnie smażyć naleśniki. Pieczarki obrać i opłukać i zetrzeć na tarce o grubych otworach, następnie podsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić i zeszklić na tłuszczu, wymieszać z pieczarkami. Ser żółty zerzeć na tarce o grubych otworach i dodać do składników. Wymieszać całość i doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz nakładać na naleśnik pozostawiając końcówki wolne bez nadzienia, zawijać - formować w kopertę. Obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na złoto z każdej strony. Podawać z barszczem.