Sposób przygotowania:
Krokiety z pieczonym kurczakiem i warzywamiETAP 1:
FARSZ DO KROKIETÓW: groszek mrożony ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i oliwę ze słoika z pomidorami, dodać drobno pokrojoną cebulę i usmażyć. Pod koniec smażenie dodać rozgnieciony czosnek.
Mięso, gotowaną marchewkę i pietruszkę zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrabniaczu. Dodać usmażoną cebulę , groszek i wymieszać.
Suszone pomidory drobno pokroić i dodać do mięsnej masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką. Całość starannie wymieszać.
ETAP 2:
CIASTO NALEŚNIKOWE: mleko, wodę i jajka roztrzepać trzepaczką lub zmiksować mikserem. Dodać mąkę, sól i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na około pół godziny
ETAP 3:
Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to dolać nieco mleka lub wody. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju.
ETAP 4:
Usmażone naleśniki smarować farszem i zwijać najpierw zakładając boki, a następnie w rulon.
ETAP 5:
Jajko roztrzepać widelcem w talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Krokiety najpierw obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Obsmażać na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
*jeśli farsz do krokietów jest zbyt suchy dodać więcej oliwy ze słoika z pomidorami lub zmielonych gotowanych warzyw
misia5
karola25
anemon
Magdalena88
Marika-
anemon
Tak, krokiety to danie w sam raz na jesienny czy zimowy obiad.
anemon
Okazuje się, że może być tanio, oszczędnie, a przy tym smacznie. Dziękuję za miły komentarz.