aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Krokiety z porem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne krokiety rewelacja dla podniebienia.

Krokiety z porem i kukurydzą

Składniki:

Krokiety z porem i kukurydzą

 

  • NALEŚNIKI:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mleka
  • do smaku Sól
  • do smarowania patelni słonina
  • Farsz:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • do smaku sól i pieprz
  • DODATKOWO:
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z porem i kukurydzą
Naleśniki: Mąkę pszenną, jajka, mleko i sól miksujemy. Gorącą patelnię smarujemy słoniną i smażymy 10 naleśników resztę ciasta pozostawiamy do panierki. Pory myjemy dokładnie pod bieżącą wodą a następnie kroimy w cienkie talarki,. Dajemy do garnka i dusimy z niewielką ilością wody około 10 minut, po czym dodajemy kukurydzę i dusimy jeszcze do trzech minut. Odcedzamy od nich wodę przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem smarujemy naleśniki i składamy je na kształt kwadratu. Maczamy każdy z obu stron w lejącym cieście i dajemy na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron.