Sposób przygotowania:
Krokiety z ziemniakami
Jajka, mleko, mąkę oraz szczyptę soli zmiksować, dodając tyle wody gazowanej, aby ciasto miało lejącą, ale nierzadką konsystencję. Do ciasta dodać ok. 3 łyżek oleju, aby ciasto nie przywierało do patelni. Usmażyć naleśniki, pozostawiając część ciasta do panierowania.
Ziemniaki i cebulę obrać. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a cebule pokroić w kostke i przesmażyć na oliwie na złocisty kolor. Ugotowane ziemniaki pognieść i połączyć z cebulką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać krokiety. Gotowe panierować w pozostałym cieście i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podawać z czerwonym barszczem.
Ziemniaki i cebulę obrać. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a cebule pokroić w kostke i przesmażyć na oliwie na złocisty kolor. Ugotowane ziemniaki pognieść i połączyć z cebulką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać krokiety. Gotowe panierować w pozostałym cieście i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podawać z czerwonym barszczem.