Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Krokiety z ziemniakami i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne krokiety z dodatkiem farszu na ruskie pierogi. Obsmażone na maśle, podane z sosem czosnkowym, świeżymi pomidorami stanowią pełnowartościowy i smaczny posiłek.

Krokiety z ziemniakami i serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety z ziemniakami i serem

na farsz:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Krokiety z ziemniakami i serem
Ziemniaki myjemy, obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie,następnie odcedzamy i studzimy. 

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Do rondelka z masełkiem dodajemy cebulkę. 

Mieszając podsmażamy na złoto,studzimy. Twaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z wystudzonymi ziemniakami. Do zmielonej masy dodajemy wystudzoną cebulkę. 

Doprawiamy wszystko do smaku vegetą,maggi,solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. 

Na każdym naleśniku na środku rozsmarowujemy po 2 łyżki farszu. Składamy tak jak tradycyjne krokiety.

Złożone krokiety maczamy w roztrzepanym jajku, potem obtaczamy w bułce tartej. 

Obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni ze sklarowanym masłem. 

Podajemy gorące np. z sosem czosnkowym i świeżymi plasterkami pomidora.
krokiety z ziemniakami i serem
Krokiety z ziemniakami,serem białym i cebulką