Sposób przygotowania:
Krokiety ruskie
Nejpierw usażyć naleśniki. Do wysokiego naczynia wbić jajka, mleko, wsypać mąkę, wlać 2 łyżki oleju oraz wsypać szczyptę soli. Wszystko razem zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli jest za rzadkie to dodać mąki, a jak za gęste to mleka. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, każdy na odrobinie oleju. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości i ugnieść. Ser zemleć lub ugnieść tłuczkiem i dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić, usmażyć na 2 łyżkach oleju. Połączyć z farszem, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz miętą. Wszystko dokłanie wymieszać i nakładać na przygotowane wczesniej naleśniki. Zawijać boki do środka i zawijać tak, aby powstały krokiety. Krokiety maczać w rozmąconym jajku (ewentualnie można c pozostałe ciasto nalesnikowe) oraz bułce tartej, a następnie smażyc z obu stron na rozgrzanym oleju.