Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Krokiety po rusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Naleśnikami po rusku zostałam poczęstowana prze koleżankę od tego dnia takie o to krokiety goszczą na naszym stole i przyznam, że to świetna alternatywa dla znanych wszystkim pierogów.

Krokiety po rusku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety po rusku

 

 

  • farsz:
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g twarogu chudego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krokiety po rusku
Ugotowane ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę wraz z białym serem. cebulę obieramy , kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ziemniaków z twarogiem. Doprawiamy całość pieprzem i solą, mieszamy. Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Całość miksujemy. Na natłuszczonej patelni smażmy rumiane naleśniki.W naleśniki zawijamy farsz. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku -roztrzepujemy. Do drugiej miseczki przesypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron.
Krokiety po rusku
Etap 1 W misce przygotowujemy składniki na farsz
Krokiety po rusku
Etap 2 na patelni smażymy naleśniki na krokiety
Krokiety po rusku
Etap 3 farsz zawijamy w naleśniki a następnie panierujemy
Krokiety po rusku
Etap 4 o panierowanie krokiety smażymy na rozgrzanym oleju