Sposób przygotowania:
Krokiety ziemniaczane z kolorowym nadzieniemETAP 1:
Paprykę bez gniazd nasiennych i cukinię ze skórką pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony w krążki por, dodać paprykę i cukinię, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
ETAP 2:
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać żółty ser, mąkę i żółtko.
ETAP 3:
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami, przyprawić solą i pieprzem.
ETAP 4:
Szybko zagnieść ciasto, uformować placuszki, ułożyć porcję farszu warzywnego.
ETAP 5:
Ciastem zawinąć farsz, dokładnie zlepić, formując podłużne krokiety.
ETAP 6:
Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
ETAP 7:
Tępą stroną noża zrobić kratkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć krokiety i smażyć na złoty kolor.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.