Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Krokiety ziemniaczano-tuńczykowe :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Z kuchni angielskiej ( własna interpretacja Potato and tuna )

Krokiety ziemniaczano-tuńczykowe :

Składniki:

Krokiety ziemniaczano-tuńczykowe :

 

  • 2 szklanki puree ziemniaczanego
  • 1 puszka tuńczyka w oleju ( rozdrobniony )
  • 4 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebuli
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz mielony
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krokiety ziemniaczano-tuńczykowe :
Odcedzić dokładnie tuńczyka . Wymieszać z ziemniakami, cebulą , koperkiem i jajkiem . Doprawić solą i pieprzem . Formować krokiety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto .

Uwaga – trzeba bardzo ostrożnie przewracać bo mają tendencję do rozpadania .Trzeba obsmażyć wszystkie boki krokieta .Robiłam pierwszy raz – muszę sprawdzić czy nie wystarczy dać ½ jajka , lub nie dawać jajka wcale .Albo może zamiast robić krokiety to formować małe kotleciki i tak smażyć . W każdym razem są pyszne .