pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Królewski keks na bogato

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Robię go co roku na święta Bożego Narodzenia. Jest pełen bakalii.

Królewski keks na bogato

Składniki:

Królewski keks na bogato

 

  • 20 dag łuskanych orzechów
  • 15 dag daktyli bez pestek
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag kandyzowanej wiśni
  • 15 dag mąki
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 30 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • owoce kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania:

Królewski keks na bogato
Orzechy, daktyle, skórkę pomarańczową i wiśnie posiekać oraz wymieszać z rodzynkami. Jajka utrzeć z połową cukru pudru, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym oraz bakaliami. Ciasto nałożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 160 C. Po upieczeniu poczekać 10 minut, następnie wyjąć z formy. Resztę cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Pokryć nim wystudzone ciasto. Ozdobić kandyzowanymi owocami.