Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Królik duszony po czesku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Królika umyć, osuszyć, podzielić na 8 porcji. Natrzeć namoczoną w occie ściereczką...

Królik duszony po czesku

Składniki:

Królik duszony po czesku

 

  • 1 królik
  • 100 g słoniny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • kawałek skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1łyżka cukru pudru

 

 

  • .

Sposób przygotowania:

Królik duszony po czesku
Królika umyć, osuszyć, podzielić na 8 porcji. Natrzeć namoczoną w occie ściereczką. Cebule obrać. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. W brytfannie wytopić słoninę, dodać łyżkę masła i przesmażyć cebulę. Dodać przyprawy, skórkę z cytryny i sól. Włożyć kawałki mięsa. Zalać ciepłą wodą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 1/2-2 godz. Pozostałe masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać tyle płynu z duszenia, aż powstanie gęsty sos. Dodać ocet i cukier. Mieszając gotować 5 min. Królika wyjąć z rondla, trzymać w cieple. Pozostały płyn z duszenia przecedzić do rondelka, zagotować. Porcje mięsa przełożyć na ogrzany półmisek, polać sosem.