Sposób przygotowania:
Królik duszony po czesku
Królika umyć, osuszyć, podzielić na 8 porcji. Natrzeć namoczoną w occie ściereczką. Cebule obrać. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. W brytfannie wytopić słoninę, dodać łyżkę masła i przesmażyć cebulę. Dodać przyprawy, skórkę z cytryny i sól. Włożyć kawałki mięsa. Zalać ciepłą wodą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 1/2-2 godz. Pozostałe masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać tyle płynu z duszenia, aż powstanie gęsty sos. Dodać ocet i cukier. Mieszając gotować 5 min. Królika wyjąć z rondla, trzymać w cieple. Pozostały płyn z duszenia przecedzić do rondelka, zagotować. Porcje mięsa przełożyć na ogrzany półmisek, polać sosem.
Gość