Sposób przygotowania:
Królik duszony w warzywach
Porcje królika zalewamy maślanką i wstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Osuszamy je i wkładamyna rozgrzane masło. Smażymy na maśle ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przesmażamy ją jeszcze kilka minut razem z królikiem po czym podlewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy posiekany czosnek, warzywa obrane i pokrojone w kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek i dusimy na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso zmięknie. Jeśli potrzeba podlewamy niewielką ilością wody. Warzywa możemy wyjąć wcześniej, gdy tylko będą miękkiei zrobić z nich dekorację. Podajemy królika z dodatkiem ziemniaków lub kluseczek i surówki.
zbysiowa
Natala1210
-Natka-
2milutka
jaNina
A pasztet z królika również jest pyszny - robiłam go często, gdy hodowaliśmy króliki .