jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Królik duszony w warzywach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Królik duszony z warzywami i tymiankiem - polecam na świąteczny stół.

Królik duszony w warzywach

Składniki:

Królik duszony w warzywach

 

  • 1 kg królika w porcjach
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka tymianku

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik duszony w warzywach
Porcje królika zalewamy maślanką i wstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Osuszamy je i wkładamyna rozgrzane masło. Smażymy na maśle ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, przesmażamy ją jeszcze kilka minut razem z królikiem po czym podlewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy posiekany czosnek, warzywa obrane i pokrojone w kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek i dusimy na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso zmięknie. Jeśli potrzeba podlewamy niewielką ilością wody. Warzywa możemy wyjąć wcześniej, gdy tylko będą miękkiei zrobić z nich dekorację. Podajemy królika z dodatkiem ziemniaków lub kluseczek i surówki.

Tagi:

mięso danie