Sposób przygotowania:
Królik duszony w winie z sosem
Królika (część przednią oraz część tylną) trzymam dobę w marynacie cebulowo-czosnkowej (https://gotujmy.pl/marynata-cebulowo-czosnkowa-do-krolika,przepisy,171392.html). Zamarynowane mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię. Wraz z cebulą , czosnkiem i olejem z marynaty smażę kilka minut, aż mięso osiągnie złoty kolor. Dolewam bulionu (bulion gotowałem na kościach króliczych, ale można użyć nawet tego z kostki) i wina. Przyprawiam ziołami, kardamonem oraz kolendrą. Mieszam i duszę około 40-50 minut. Podczas duszenia można częściowo uchylić pokrywkę, aby sos częściowo wyparowywał. Uduszone mięso wyjmuję, a do sosu dodaję bardzo ostrą musztardę. Ja dodałem musztardę rosyjską. Całość zagęszczam mąką. Chwilę podgrzewam, aby ewentualnie odparować nadmiar wody i gotowe. Mięso możemy podawać polane samym sosem musztardowym lub jeszcze włożyć, je do sosu i chwilkę poddusić. Podałem z frytkami z topinambura (https://gotujmy.pl/frytki-z-topinambura,przepisy,171397.html). Smacznego.