jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Królik marynowany w Maggi i jałowcu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To przepis przygotowany na akcję - konkurs dania z dodatkiem Maggi. Królik był "palce lizać", więc dzielę się przepisem.

Królik marynowany w Maggi i jałowcu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Królik marynowany w Maggi i jałowcu

 

  • 1 królik (około 1.2 kg)
  • 4 łyżki MAGGI
  • 7 ziaren jałowca
  • pieprz czarny grubo mielony
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • pół kg grzybów leśnych
  • MAGGI do smaku
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • pomidorki i pure warzywne do dekoracji

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik marynowany w Maggi i jałowcu
Królika kroimy na mniejsze części. Zgniatamy owoce jałowca, dodajemy pieprz (1/2 łyżeczki), olej i MAGGI oraz posiekany drobno boczek wędzony - mieszamy. Smarujemy marynatą mięso i odstawiamy na 1-2 godziny.Rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Przesmażamy królika ze wszystkich stron, podlewamy go winem. Po odparowaniu alkoholu pieczemy królika w piekarniku (w temp. 180 st.C ) pod przykryciem podlewając sosem do chwili, aż będzie miękki. Na łyżce masła sklarowanego przesmażamy na mocnym ogniu grzyby,oprószamy je pieprzem i skrapiamy obficie MAGGI. Podajemy porcje królika z dodatkiem leśnych grzybów udekorowane pomidorkami z pure warzywnym.
Królik marynowany w Maggi i jałowcu
Po odparowaniu alkoholu pieczemy królika w piekarniku (w temp. 180 st.C ) pod przykryciem podlewając sosem do chwili, aż będzie miękki.
Królik marynowany w Maggi i jałowcu
Duszone na maśle warzywa zmiksuj blenderem, dopraw solą i pieprzem po czym podaj jako dodatek do króelika.