Sposób przygotowania:
Królik na delikatnym szpinaku.
Przygotowanie: Mięso królika myjemy, wysuszamy nacieramy solą, pieprzem i na gorącej patelni obsmażamy po kilka minut z każdej strony na złocisty kolor. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, królika skrapiamy oliwą dodajemy posiekany czosnek, tymianek i podlewamy winem, wszystko wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1-1,2 h. Pamiętajmy, podczas pieczenia mięso kilkakrotnie obracamy i skrapiamy oliwą i winem. W wolnej chwili przygotowujemy szpinak, na rozgrzaną patelnię dodajemy posiekaną szalotkę, zmiażdżony ząbek czosnku, smażymy 3-4 minuty, następnie dodajemy szpinak i smażymy 3 minuty, solimy, pieprzymy do smaku. Usmażony szpinak wraz z śmietaną miksujemy na drobna masę. Na białym talerzu układamy kolejno szpinak, na nim królika , obok łyżkę buraczków konserwowych a na nich ugotowanego ziemniaka, dekorujemy świeżym tymiankiem. SMACZNEGO