KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Królik na delikatnym szpinaku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Królik który zaskoczy smakiem i wyglądem,

Królik na delikatnym szpinaku.

Składniki:

Królik na delikatnym szpinaku.

 

  • 150 gramów mięsa z królika ( najlepsze ze środkowej części królika)
  • 180 gramów szpinaku,
  • 50 gram śmietany, ( w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem)
  • 50 gram buraczków konserwowych ( tarte z puszki )
  • 1 sztuka ziemniaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • tymianek,
  • 2 cebulki szalotki,
  • dobra oliwa,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz do smaku,

 

 

Sposób przygotowania:

Królik na delikatnym szpinaku.
Przygotowanie: Mięso królika myjemy, wysuszamy nacieramy solą, pieprzem i na gorącej patelni obsmażamy po kilka minut z każdej strony na złocisty kolor. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, królika skrapiamy oliwą dodajemy posiekany czosnek, tymianek i podlewamy winem, wszystko wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1-1,2 h. Pamiętajmy, podczas pieczenia mięso kilkakrotnie obracamy i skrapiamy oliwą i winem. W wolnej chwili przygotowujemy szpinak, na rozgrzaną patelnię dodajemy posiekaną szalotkę, zmiażdżony ząbek czosnku, smażymy 3-4 minuty, następnie dodajemy szpinak i smażymy 3 minuty, solimy, pieprzymy do smaku. Usmażony szpinak wraz z śmietaną miksujemy na drobna masę. Na białym talerzu układamy kolejno szpinak, na nim królika , obok łyżkę buraczków konserwowych a na nich ugotowanego ziemniaka, dekorujemy świeżym tymiankiem. SMACZNEGO