Sposób przygotowania:
Królik na świąteczny stół
Królika podzielić na porcje, posypać niewielką ilością soli i pieprzu czarnego, następnie obłożyć plastrami cebuli i marchwi, przykryć i odstawić 12 godz. Smalec rozpuścić i zrumienić na nim mięso oraz marchew z cebulą, wszystko razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, zalać wszystko gorącą woda tak, aby mięso było przykryte dodać kapelusz suszonego grzybka, kilka świeżych gałązek majeranku, 2 ząbki czosnku, dosypać 3/4 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczkę soli, przykryć i dusić na mały ogniu do miękkości u mnie trwało to ponad godzinę. Kiedy mięso zmięknie wyjąć je z garnka i przecedzić płyn, czysty bulion ponownie postawić na ogniu dodać chrzan i zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody, zagotować i ewentualnie dodatkowo doprawić. Do gotowego sosu włożyć porcję mięsa i jeszcze chwilkę razem podusić.


