Sposób przygotowania:
Królik na warzywach w śmietanie
Najpierw przygotuj marynatę: zmieszaj ze sobą wszystkie zioła, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej gorącej wody i odstaw, żeby przestygło. Nestępnie przygotowaną zaprawą zalej mięso tak, żeby pokrywała je przynajmniej do połowy, przykryj i schowal do lodówki. Najlepiej, jeżeli królik poleży w marynacie dwa dni. W tym czasie conajmniej 2 razy w ciągu dnia obracaj mięso na drugą stronę.
Tak przygotowane mięso osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i obsmaż na maśle z dwóch stron, aż się zarumieni. Następnie dodaj starte na tarce z grubymi oczkami marchewkę, pietruszkę i seler i całość podlej wodą. Królik powinien się teraz dusić w powstałym sosie około godziny.
W tym czasie trzeba kontrolować ilość wody, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać więcej, oraz obracać królika od czasu do czasu. Kiedy mięso zrobi się już miękkie, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę ( przeważnie trzeba też dodać trochę wody, ale wszystko zależy od tego jak gęsty jest powstały sos).
W tym czasie rozrób szklanką śmietany z łyżą pszennej mąki tak, żeby nie było grudek i rozprowadź mieszankę łyżką zimnej wody. Pod sam koniec gotowania śmietanę równomiernie rozlej po mięsie i zagotuj jeszcze przez kilka minut. Gotowego królika podawać z puree ziemniaczanym, przyozdobić gałązką świeżego tymnianku. Smacznego!
Tak przygotowane mięso osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i obsmaż na maśle z dwóch stron, aż się zarumieni. Następnie dodaj starte na tarce z grubymi oczkami marchewkę, pietruszkę i seler i całość podlej wodą. Królik powinien się teraz dusić w powstałym sosie około godziny.
W tym czasie trzeba kontrolować ilość wody, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać więcej, oraz obracać królika od czasu do czasu. Kiedy mięso zrobi się już miękkie, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę ( przeważnie trzeba też dodać trochę wody, ale wszystko zależy od tego jak gęsty jest powstały sos).
W tym czasie rozrób szklanką śmietany z łyżą pszennej mąki tak, żeby nie było grudek i rozprowadź mieszankę łyżką zimnej wody. Pod sam koniec gotowania śmietanę równomiernie rozlej po mięsie i zagotuj jeszcze przez kilka minut. Gotowego królika podawać z puree ziemniaczanym, przyozdobić gałązką świeżego tymnianku. Smacznego!