Sposób przygotowania:
Królik pieczony w sosie pomidorowym
Królika (część tylna wraz z combrem) marynowanego w "Marynacie warzywnej do mięsa króliczego" dzielimy na porcje. Dokładnie smarujemy go oliwą i wstawiamy w brytfannie do piekarnika nagrzanego do 220°C. Rumienimy. W międzyczasie przecier pomidorowy mieszamy z winem i wodą. Cebulę kroimy w ósemki, seler i czosnek w półplasterki. Brytfannę z zarumienionym mięsem wyjmujemy z piekarnika. Wlewamy przecier wymieszany z winem i wodą oraz rozkładamy po całej powierzchni pokrojone warzywa, śliwki i przyprawy. Staramy się, aby jak największa cześć warzyw, śliwek i przypraw była zanurzona w sosie pomidorowym. Całość przykrywamy i stawiamy ponownie do piekarnika. Temp. zmniejszamy do 150°C i zapiekamy min. 3h – im dłużej tym potrawa będzie smaczniejsza. Po upieczeniu wyjmujemy z sosu mięso oraz część warzyw (jeśli ktoś lubi warzywny smak i gęsty sos może warzywa zostawić w całości). Taki sos zagotowujemy ewentualnie doprawiając solą, pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku. Przecieramy przez sito lub miksujemy na jednolitą masę i polewamy nim mięso ułożone na półmisku. Smacznego.