Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Królik pieczony z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Królik pieczony z warzywami to doskonały pomysł na odświętne danie

Królik pieczony z warzywami

Składniki:

Królik pieczony z warzywami

 

  • 1 szt królik,
  • 1 kg ziemniaki,
  • 2 szt cebula,
  • 2 szt marchew,
  • 15 dag słonina wędzona,
  • 2 szkl bulion drobiowy,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 2 łyżeczki tymianek,
  • 1 łyżka natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Królik pieczony z warzywami
Mięso pokroić na porcje, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Dno rondla wyłożyć połową słoniny pokrojoną w plasterki. Następnie wsypać połowę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, dodać marchew i cebulę. Na to ułożyć mięso i resztę ziemniaków. Wierzch oprószyć solą i położyć pozostałą słoninę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1,5 godziny, polewając od czasu do czasu bulionem. Podawać posypane natką pietruszki.

Tagi:

mięso danie