Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Królik w sosie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mięso jest kruche i soczyste.Wspaniale komponuje się z przyprawami i stanowi prawdziwie odświętny obiad.

Królik w sosie

Składniki:

Królik w sosie

 

Sposób przygotowania:

Królik w sosie
Sprawionego królika podzielić na porcje.Umyć,osuszyć i natrzeć solą,pieprzem,majerankiem(daję go dosyć sporo)oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku.Tak przygotowanego królika wstawiam no noc do lodówki.Na drugi dzień na patelni rozgrzać margarynę i na niej obsmażyć mięso z królika.Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebule.Odsączyć tłuszcz,dodać królika,podlać wrzątkiem i dusić ok. 1,40 godz. pod przykryciem.Jak mięso królika jest już miękkie odłożyć na podgrzany półmisek.Sos zagęścić mąką,doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać z ziemniaczkami.

Tagi:

mięso danie