Sposób przygotowania:
Mięso z królika w sosie
Wszystkie składniki marynaty włożyć do rondla, zagotować i ostudzić. Królika podzielić na porcje, umyć, włożyć do marynaty i zostawić do następnego dnia. Na drugi dzień mięso zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Warzywa obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do mięsa. Kostkę bulionową wymieszać w 2 szkl wrzącej wody, wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie mięso wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce a pozostały wywar zagęścić rumianą zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Śmietanę wymieszać z papryką, połączyć z sosem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Sos przecedzić przez sito, włożyć mięso, podgrzać i podawać z pieczywem, ziemniakami lub kluskami i surówką.