Sposób przygotowania:
Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
Królika kroję na kawałki i mrożę. Po rozmrożeniu, marynuję go 24 godziny.Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę. Do miseczki dodaję ocet winny, olej, sól, przeprawę do dziczyzny, czosnek, majeranek, natkę pietruszki i mieszam. Kawałki królika nacieram marynatą dokładnie. Przekładam do brytfanny, dodaję cebulę, żurawinę. Wkładam do lodówki na noc. Piekę około półtorej godziny temp 180 stopni. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia odkrywam wieko brytfanny i dalej piekę. Zostawiam go do wystygnięcia w piekarniku. Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z pomarańczy i duszę na wolnym ogniu. Dolewam wino i sos gotuję aż zgęstnieje. Jak jest za gęsty dolewam odrobinę wody. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Miksuję blenderem. Królika podaję z grillowaną gruszką
monikaT83
Hrabina w kuchni