Sposób przygotowania:
Królik w winie, cytrynie i rozmarynie
Królika podzielić na części, opłukać i osuszyć. Każda cześć posypać z obu stron solą morską i pieprzem grubo mielonym. Przełożyć do miski, dodać pociętą w plastry połowę cytryny oraz 2-3 łodygi rozmarynu. Przykryć i wstawić do lodówki na min 2 godzinki. Na patelni rozpuścić masło i dobrze obsmażyć królika. Dodać wino, pogotować ok minuty, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut. Po tym czasie przełożyć na naczynia wraz z powstałym sosem, obłożyć jeszcze kilkoma plastrami cytryny i rozmarynu. Na środku położyć pomidorki koktajlowe. Wstawić do piekarnika na 25 minut w temp 170 stopni. Podałam z gnocchi. Smacznego:)
edytaha
agabi22
cieszę się bardzo. Jeżeli nie jesteście ogromnymi fanami rozmarynu proponuję zmniejszyć jego ilość, bo królik wyszedł naprawdę mocno aromatyczny:)
edytaha
Wprawdzie lubimy rozmaryn, ale troszkę zmniejszę jego ilość :) Dziękuję za radę :)