agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Królik w winie, cytrynie i rozmarynie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo aromatyczny królik, pieczony z białym winem, rozmarynem i plastrami cytryny.

Królik w winie, cytrynie i rozmarynie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Królik w winie, cytrynie i rozmarynie

 

 

Sposób przygotowania:

Królik w winie, cytrynie i rozmarynie
Królika podzielić na części, opłukać i osuszyć. Każda cześć posypać z obu stron solą morską i pieprzem grubo mielonym. Przełożyć do miski, dodać pociętą w plastry połowę cytryny oraz 2-3 łodygi rozmarynu. Przykryć i wstawić do lodówki na min 2 godzinki. Na patelni rozpuścić masło i dobrze obsmażyć królika. Dodać wino, pogotować ok minuty, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut. Po tym czasie przełożyć na naczynia wraz z powstałym sosem, obłożyć jeszcze kilkoma plastrami cytryny i rozmarynu. Na środku położyć pomidorki koktajlowe. Wstawić do piekarnika na 25 minut w temp 170 stopni. Podałam z gnocchi. Smacznego:)
Królik w winie, cytrynie i rozmarynie
składniki potrzebne do przygotowania krolika
Królik w winie, cytrynie i rozmarynie
poporcjowanego królika dobrze obsmażyć na maśle
Królik w winie, cytrynie i rozmarynie
w naczyniu ułożyć kawałki świeżej cytryny, oliwę z oliwek i rozmaryn
Królik w winie, cytrynie i rozmarynie
ułozyć podsmażonego królika oraz resztę składników

Tagi:

mięso danie