Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Królik w zalewie pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

królik to bardzo szlachetne białe mięsko

Królik w zalewie pomidorowej

Składniki:

Królik w zalewie pomidorowej

 

  • 80 g tłuszcz,
  • 1 szt cebula drobno pokrojona,
  • 1 szkl przecier pomidorowy,
  • comber i udka królika,
  • Sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Królik w zalewie pomidorowej
Comber i udka królika podzielić na porcje oraz odciąć wystające, grube kości udek. Mięso oprószyć solą i pieprzem, zostawić na 1 godzinę, a następnie obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec obrumienienia dodać cebulę, podsmażyć i zalać mięso kilkoma łyżkami wody, poddusić, a następnie wlać przecier pomidorowy i razem kilka minut gotować. Mięso włożyć do słoików i zalać sosem, tak aby sos pokrywał mięso. Pasteryzować godzinę.

Tagi:

mięso danie