Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Królik z cebulą (Francja)

         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pokrajaną cebulę dusić w oleju bardzo wolno stale mieszając przez ok 30 minut. Uważać

Królik z cebulą (Francja)

Składniki:

Królik z cebulą (Francja)

 

  • 1 królik (ok 1,25 kg)
  • 2 kg cebuli
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 g białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Królik z cebulą (Francja)
Pokrajaną cebulę dusić w oleju bardzo wolno stale mieszając przez ok 30 minut. Uważać żeby nie zrumienić. Królika podzielić na części i podrumienić na łyżce oleju na wolnym ogniu aby był prawie miękki. Dodać cebulę, wino, sól, pieprz. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć ogień i już bez przykrycia wolno dogotować. Podawać z ziemniakami z wody.